Wie ooit het Verre Oosten (*) heeft bezocht weet dat op iedere straathoek venters de meest heerlijke hapjes aanprijzen. Soms krijg je er ook nog een zitje bij. Die eetcultuur met Aziatische invloeden zie je ook terug in melting pots als Melbourne of San Fransisco. En op Papeete (Tahiti) rolt iedere avond een keur aan restaurants op wielen de kade van de haven in (foto).
Vlak voordat het duister intreedt worden de stalletjes opgebouwd en in het avondlicht riekt het er heerlijk naar in cocosmelk gekookt garnalen en de meest bijzondere crepes. Die rollende keukens hebben een paar jaar geleden in het Westerpark in ons land hun intrede gedaan. En inmiddels is dit festival al ontdekt door tout Nederland.
Ook Zuidoost kende haar festival met mobiele keukens. In 2009 mocht ik inspirator zijn van het Festival van 1001 Smaken die reisde met lokale koks langs pleinen en parkjes in Zuidoost. De eetkunst werd aangeprezen door onder meer Mavis Hofwijks en andere lokale koks. Een deel van de talenten die zich daar hebben ontpopt vormen de basis voor de keukens die we vanaf dit jaar gaan zien in de World of Food aan de Daalwijkdreef, de Zuidooster versie van De Hallen in West.
Die culinaire invalshoek van vers bereid eten op straat heeft ook Rik Winsemius (PvdA) en Marco de Goede (GL) in 2013 geinspireerd tot het schrijven van een initiatiefvoorstel getiteld: Lekker eten op de Amsterdamse straten. Dit voorstel is breed gedragen door de Gemeenteraad. Afgelopen maand kwam B&W met de uitvoering van het voorstel op de proppen. In 2015 komt er een pilot met voedselwagens in de stad. Invalshoek is om ruimte geven aan innovatieve eetconcepten. Aanmelden kan vanaf 18 februari. Hou deze site in de gaten voor een overzicht van de locaties. Wellicht dat dan vanaf deze zomer de Aziatische en andere keukens ook Zuidoost in rollen.
(*) Ik stel me voor dat meer werelddelen het eten op straat hebben verheven tot dagelijkse routine. Maar die heb ik dan te weinig bezocht om dit te kunnen staven.