Op woensdag 18 maart gaat de stembus weer open. Dan mogen er maar liefst 2 stemmen uitgebracht worden. Een hokje mag rood gekleurd worden voor de Provinciale Staten en er kan gekozen worden voor het bestuur van het Waterschap. Eerder heb ik geschreven over de rol van het Waterschap in Zuidoost, vandaag de punten die op de agenda staan van de Provincie. In het geval van de Zuidoosters betekent dat een keuze op een kandidaat in 1 van de 15 partijen voor 55 zetels in de Staten gezeteld op het Provinciehuis in Haarlem.
In de stad aan het Spaarne wordt ook gestemd over zaken die ons stadsdeel aan gaan. Neem nu de provinciale weg, langs de Gaasp en Weespertrekvaart. Het deel tussen de A9 en Weesp is in beheer bij de provincie. Op dit moment wordt ter hoogte van Driemond de kruising met de wegen naar het Gein veiliger gemaakt.
De provincie heft ook belastingen, de zogenaamde opcenten, voor motorvoertuigen. Ze worden geïncasseerd via de motorrijtuigenbelasting. Bestuurders van de provincie Noord-Holland zijn er -terecht-trots dat ze de laagste opcenten heffen per inwoner, van alle provincies van Nederland
Windmolens houden de statenleden ook bezig. Er staan er al aardig wat in onze provincie. Horizonvervuiling vinden nogal wat partijen. Een noodzakelijk kwaad dat bovendien goed is voor het milieu, roepen de duurzamen. Ook in Zuidoost zijn door de gemeente diverse lokaties aangewezen zoals langs de A2 en een strook langs het Amsterdam Rijnkanaal. Via de Structuurvisie bepaalt Haarlem hoe het landschap er uit ziet.
Tot slot speelt de provincie een voorname rol bij beheer van natuur- en recreatiegebieden. Het Recreatieschap Noord-Holland beheert via het Groengebied Amstelland, gebieden als het Gaasperpark en de Hoge Dijk. Welke vormen van recreatie zijn toegestaan wordt mede door de provincie bepaald. Komt er ruimte voor evenementen? Of willen we meer mensen de mogelijkheid geven om naakt te recreëren? Of kiezen we er voor om honden los te laten lopen in het groen?
Dat zijn allemaal aspecten waar partijen verschillend over denken. Keuze nog niet gemaakt? Kijk ook eens op de stemwijzer voor de provincie. Vijftien partijen dingen woensdag naar uw stem. Op de lijsten ook kandidaten uit Zuidoost. Zo staat bij de PvdA, oud-deelraadslid Mala Eckhardt op plaats 12.
Lilian Peters, duo in onze bestuurscommissie voor GroenLinks, prijkt ook op de provinciale lijst op nr 14. De voorzitter van de Amsterdamse SP-afdeling Chris Schaeffer, en bewoner van Zuidoost, heeft plek 17 op de lijst van zijn partij. En ook de in ons stadsdeel bekende Don Ceder hoopt een plaats te bemachtigen in het Haarlemse parlement, met zijn 2e plaats op de lijst van de ChristenUnie. Eric van der Burg, oud-bestuurder in Zuidoost, duwt de lijst van de VVD op nummer 47. En tot slot is oud-stadsdeelbewoonster Bernadette de Wit van de partij op 18 maart, als nummer 14 voor de PVV.
Mijn stem gaat woensdag naar Paul Slettenhaar. Hij is al ruim 2 decennia actief in de Amsterdamse lokale politiek. Begonnen in 1994 in de deelraad van De Pijp en inmiddels al weer een aantal jaar dagelijks bestuurder in stadsdeel Zuid. Als Paul zijn tanden zet in een dossier dan maakt hij echt het verschil. Zoals op dit moment de aanpak van verkeersveiligheid voor fietsers. Op het gebied van veiligheid heeft hij zich sterk gemaakt voor de bescherming van de Joodse gemeenschap in zijn stadsdeel. En bij de herprofilering van winkelstraten let hij zowel op de muntjes en strakke doorlooptijd als de winkeltoegankelijkheid voor mindervaliden.