Vorige week was ik op werkbezoek in het westelijk deel van onze stad, in Osdorp. We bezochten een voorbeeld met een groep bewoners van de K-buurt, ambtenaren en een medewerker van jongerenhuisvester Haerzathe. Welke lessen kunnen we trekken voor de dit jaar te realiseren ruim 200 eenheden op lokatie Klieverink?
We waren te gast in De Aak, een voormalig verzorgingstehuis waar nu ruim 180 jongeren wonen. Cocon Vastgoed is eigenaar, corporatie Stadgenoot beheert de woningen, die varieren van 24 tot 36 m2. We hebben stil gestaan bij begrippen als huisdieren, roken/niet roken, (camera)toezicht, afval en parkeren voor auto, fiets en scooter.
We hebben een tweetal woningen bezocht. In De Aak wonen jongeren van 18 tot 26 jaar. Tevens is er de mogelijkheid voor oudere jongeren (tot pakweg 30 jaar) om door te stromen naar een wat grotere woning in het complex. Daar kan ook samengewoond worden. In principe leven die groepen prima met elkaar. In het begin was er aardig wat reuring op de gangen en was er ook sprake van vernieling. Sinds er camera’s in de lift en het gebouw hangen is het rustiger. Al met al is het goed om te zien hoe een grote groep jongeren samen leeft.