De natuur rukt op in de stad. Lepelaars en zilverreigers worden regelmatig gezien. IJsvogels krijgen steeds meer voet aan wal in Zuidoost. De ringslangen vermenigvuldigen zich goed. En ook de vos wordt steeds vaker door bewoners gespot. Die waarnemingen leveren vaak een zekere voldoening op. Maar soms is er ook afschuw.
Daar weet de kinderboerderij Bijlmerweide alles van. Na vele jaren verschoond te zijn gebleven van het sluwe roofdier zijn het afgelopen jaar aardig wat vogels gedood. Zo werd een zwarte zwaan te grazen genomen. Ook werden twee volwassen pauwen gedood. En de grote Brahma kippen en bijna alle muskus eenden lieten het leven dankzij een vos. Het vermoeden van de kinderboerderij is dat jachtterrein verkleind is door werkzaamheden aan de A9. Anderzijds wordt een beweging waargenomen waarbij vossen zich steeds nadrukkelijker manifesteren aan de randen en zelfs in de stad.
Dat leidt ook tot discussie over de beteugeling van het dier. Zo wordt ingezet op bescherming van weidevogels, zoals de grutto, door nesten te markeren en het gebied aantrekkelijker te maken als broedplaats. Anderzijds zien we op korte afstand van die weides een toename van vossenholen. Geven we de vos de ruimte dan blijft de aanpak voor weidevogels wellicht vruchteloos en dan kunnen de kinderboerderijen komende jaren gaan investeren in extra afrastering. Kortom welke ruimte krijgt de natuur om zich te ontwikkelen in en om de stad? Ben benieuwd wat jullie daar van vinden.