Onlangs was ik in Driemond. Daar hing in sportcentrum MatchZO de oproep om te stemmen op Ome Piet van Vliet. Ter introductie. De man is een begrip in het dorp. Piet van Vliet is 86 jaar en ruim 62 jaar getrouwd met zijn vrouw Rie. Van hun zes kinderen wonen er vier in Driemond en twee in een dorp verderop. De 15 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen zie je ook regelmatig in Driemond.
De geboren Weesperkarspelnaar maakt nog wel eens de vergelijking met het Amerika waar de cowboys het land innamen van de indianen. Hij noemt zichzelf een ‘indiaan’. De Amsterdammers die Weesperkarspel afpakten waren de ‘cowboys’. Afgescheept werden ze, de voormalige bewoners van de Bijlmerpolder met kralen en spiegeltjes. Bij de opening van MatchZO in 2011, stond Piet van Vliet te glimmen. Ik kreeg een ferme handdruk van hem. ‘Komen die cowboys toch nog wat terugdoen’, riep hij glorieus. De zoon van Piet, Richard, stond aan het roer van een clubje die zich jaren heeft ingezet voor het stichten van het nieuwe sportcentrum.
De ‘indiaan’ nodige me uit voor een stukje taart bij het zestig jarig huwelijk, een paar jaar geleden. Van Vliet vertelde me hoe hij opgroeide in de Bijlmerpolder in een huisje met een enkelsteense muur. In de winter was het er koud. Een douche was er niet. Hij liep als kind een uur naar een school in Abcoude. Op zijn 14e was hij klaar met school en ging hij aan het werk. Hij had in Indonesie gediend.
Sinds 1966 woont hij met zijn vrouw in de Burgemeester Kasteleinstraat. Van Vliet is al decennia vrijwilliger bij voetbalclub Geinburgia. Hij was jeugdleider en zat in het jeugdbestuur. Het clubblad werd bij de familie Van Vliet thuis in elkaar gedraaid. Het onderhoud van het gebouw behoord tot zijn taken. “Ome Piet” was zijn tijd ver vooruit. Goed sporten ging decennia geleden voor hem al samen met gezonde biologische voeding. Zijn motto “eerst zaaien dan oogsten”. Al snel bewerkte hij dan ook een volkstuin waar het hele gezin zijn krachten aan ontsproot. In de tussentijd was hij ook nog even 17 jaar voorzitter van de club. Op dit moment is hij vooral van het opruimen: iedere maandag leegt hij de vuilnisbakken op het sportcomplex legen en en krijgt het terras een veegbeurt.
Zijn nazaten kregen ook de clubliefde met de paplepel ingegoten. Oudste zoon Henk was dan ook al snel jeugdtrainer, eerste elftalspeler en nu voorzitter van een voetbalclub een dorpje verderop. Zijn zoon is daar alweer coach van het eerste. Oudste dochter Conny, kreeg verkering met een eerste elftalspeler. Met bestuursfunctie natuurlijk. Conny voetbalde ongeveer 40 jaar geleden zelf ook. Hield wel van een feestje en trad dan ook toe tot de feestcommissie. Ineke woont een dorp verderop, voetbalde in hetzelfde team als Conny en had, hoe kan het ook anders verkering met een eerste elftal speler.
George, hielp zijn vader bij grote verbouwingen als hoofdonderhoud en was voorzitter van de behoorlijk sportieve Oranjevereniging die hij mede nieuw leven inblies. Zijn zoon Geoffry trekt zaterdags lijnen om er zondags, in het eerste, tussen te schitteren. Onderhoud is nu ook een van zijn taken. Zijn zus speelde tot haar knieblessure bij FC Utrecht. Pieter is bij de club een betrouwbare sluitpost. Richard, de Benjamin, is voorzitter van het sport en activiteitencentrum MatchZO, waar ook Geinburgia deel van uit maakt. Kortom Piet is ook genomineerd om hij zoveel nazaten heeft gecreëerd die zich ook weer inzetten voor de club. En daarom hangt de oproep om op het te stemmen in MatchZO.
Geef een stem aan Ome Piet van Vliet.