De populatie van ijsvogels is dit jaar in Zuidoost toegenomen. Deze ontwikkeling past in de landelijke trend, met dank aan de milde winter.
Waar zitten ze? IJsvogels graven hun nesten in steile oevers. Dat doen ze met hun snavel en poten. Aan het eind van die nestgang komt een broedkamer waarin de eieren gelegd worden. Meestal is het broedsel tussen 4 en 8 eieren. Ze broeden ongeveer 3 weken en weer 3½ week later vliegen de jongen uit. Normaal broeden de vogels is een keer per jaar. Maar veel ijsvogels broeden ook een tweede keer en sommige zelfs drie keer. Oud worden ze niet. Er sterven veel ijsvogels in het eerste jaar en gemiddeld worden ze maar 2 jaar oud. En alhoewel je van een vogel met ijs in de naam zou verwachten dat die een koude winter zou overleven, is dat geenszins het geval.
Op steeds meer plekken in Zuidoost heeft de ijsvogel zich genesteld. Een aantal vogels komt al jaren in het gebied van de Hoge Dijk, grenzend aan Abcoude. Ze worden daar goed gevolgd door de vrienden van de Ruige Hof die het gebied mede beheren (zie beeld uit 2008 van Martijn de Jonge). Ook bij de Riethoek zijn ze gezien. In de Bijlmerweide is de ijsvogel inmiddels een vaste waarde en vliegen ze op meer plekken. En ook in aan Zuidoost grenzende natuurpark het Diemerbos kan de vogel op meerdere plekken worden gezien (*).
Het lijkt kortom een koud kunstje om de camera te richten en dan is het een kwestie van tijd dat die voor je lens vliegt. Maar dat is niet het geval. Je moet echt de tijd nemen. Een blauwe flits en een fluitende roep zijn vaak het eerste dat je te zien en te horen krijgt. Het blijft kortom een bijzondere ontmoeting. Maar ik denk dat we ten opzichte van andere stedelingen toch bevoorrecht zijn om deze unieke ervaring op zo’n korte afstand van ons huisadres te mogen beleven.
Wie het geduld een handje wil helpen kan op 26 april of 24 mei mee met de vrijwilligers van de Ruige Hof om vogels te spotten (meer info over vogelwandeling). Ze wandelen langs de meest kansrijke plekken voor bijzondere exemplaren. Wellicht flitst er wel een blauwe schicht langs!
(*) Ik ken een aantal broedplekken. Maar om te voorkomen dat alle lezers nu massaal op pad gaan ben ik voorzichtig om deze op het net te zetten.