Onlangs was ik op een bijeenkomst in Diemen waar de oorlog werd herdacht en een route werd geopend langs markante punten. En bijzondere plek ligt aan de Harteveldselaan vlak bij de huidige A10. Wie vanuit het oostelijke deel van Zuidoost richting Artis fietst, komt er langs.
Op die plek is ruim 70 jaar geleden een betonnen wal geplaatst. De Duitsers controleerden hier de entree naar de hoofdstad. Niemand kon de stad in of uit zonder controle bij de versperringen rondom de stad. En buiten de betonnen muur van pakweg 2 meter hoog werd in 1944 een gebied vrijgemaakt voor een schootsveld. Deze enigszins verborgen geschiedenis kwam deze maand weer aan het licht.
En zo kwamen 1700 Diemenaren te wonen in de verlaten woningen in Oost. Bijzonder is dat in de te slopen huizen ook onderduikers zaten. Deze onderduikers verhuisden mee. Maar die konden niet lopend langs de controlepost tussen Diemen en Amsterdam. Verhuisbedrijf Saan nam ze mee in een vrachtwagen waarbij de onderduikers verstopt in rollen zeil in de wagen stonden.
Het materiaal van de gesloopte woningen dat nog bruikbaar was werd via het Merwedekanaal (het huidige Amsterdam Rijnkanaal) op de boot gezet naar Duitsland. Op de aken stond de tekst: ‘Liebesgabe aus den Niederlande’. Daar dachten de verbannen bewoners vast anders over. Inmiddels fiets ik met een ander gevoel langs de na-oorlogse bebouwing in de buurt buurt van de Hartveldselaan.