De uitgave van Ridders in de Bijlmer heeft aardig wat los gemaakt de afgelopen maanden. Veel huishoudens in Amsterdam hebben inmiddels de blauwe ’tegel’ (quote Parool) op hun nachtkastje liggen. Dat daarmee de hele geschiedenis van ons gebied nog niet verteld is blijkt wel uit een recent boekje van de Historische Kring Driemond (op foto links).
Het is eigenlijk een heruitgave uit 1983. Dit vierde deel in publicaties van de kring is opgesteld door een auteur uit Weesp, Jac Salomons. Het is een bundeling van verhalen die Salomons in 1981 en 1982 publiceerde in de lokare courant, de Nieuwe Weesper. Het 60 pagina’s tellende cahier is vlot geschreven.
De lezer krijgt het verhaal mee van een volkje dat de strijd aan moet binden met het wassende water. Zowel de landjonkers als arme boeren kregen van generatie op generatie te maken met de aartsvijand van het drassige veenweidegebied. De geschiedenis van de uitgestrekte plattelandsgemeente, rondom Weesp, was veelal een eenvoudig en soms zelfs armoedig leven. Totdat Amsterdam groeide. Eerst kwamen de buitenverblijven en de relatief agrarische bevolking kiest andere takken van nijverheid. Salomons laat af en toe een kritische noot horen. Zoals op de zuur verdiende centen aan slavenhandel van de kooplieden die hun huizen lieten bouwen aan de wateren in Weesperkarspel.
Wie een blik wil werpen op het leven van weleer in het gebied ten zuidoosten van Amsterdam doet er verstandig aan het boekje aan te schaffen. Dat kan bij de supermarkt Bleijenberg in Driemond (5 euro) of als volgt.
NB Ook uitgave Ridders in de Bijlmer is nog te koop, bijvoorbeeld bij boekhandel Polki in Reigersbos of het Centrum voor Beeldende Kunst, Anton de Komplein 120.