Eerder deze maand berichtte ik dat er een spannende periode aan zit te komen voor de 110.000 erfpachters in Amsterdam. Een aanzienlijk aantal daarvan woont in Zuidoost. Een Grondwaardecommissie (GWC) heeft op 18 juni advies aan gemeente uitgebracht voor een transparanter stelsel met eeuwingdurende erfpacht. Daarmee dient er nog 1 keer betaald te worden en kan de eigenaar niet iedere vijftig jaar worden verrast met plotselinge verhogingen van de pacht.
Van de WOZ-waarde moet dan de waarde van de ‘opstal’, de waarde van het huis zelf, worden afgetrokken. Dat is is het advies van de Grondwaardecommissie (GWC) , bestaand uit de hoogleraren Tom Berhout (Nyenrode), Dirk Brounen (Tilburg) en Piet Eichholtz (Maastricht). Voor bestaande woningen geldt de WOZ-waarde van januari 2014. Al eerder is besloten om het nieuwe erfpachtsysteem vanaf 2016 in te voeren. Amsterdam gaat vanaf dat moment over van een systeem van voortdurende erfpacht, waarbij de canon steeds moet worden aangepast, naar een systeem van eeuwigdurende erfpacht. Wat kan dat betekenen?
Er van uitgaande dat er een residuele berekening komt (is ook advies GWC) is het theoretisch mogelijk dat huiseigenaren in Zuidoost zelfs geld terug krijgen. Neem het geval van een relatief lage WOZ-waarde ten opzichte van de oorspronkelijke waarde van het opstal bij aanvang van de erfpacht in zeventiger jaren. Of de gemeente daadwerkelijk geld gaat teruggeven is nog maar zeer de vraag. Maar in dat geval kunnen bepaalde eigenaren wellicht tenminste kosteloos overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. Maar het advies over de residuele waardeberekening is nog geen gelopen race in Gemeenteraad, verwacht ik.
Een onderwerp om de vinger goed aan de pols te houden. De VVD in Zuidoost zal daarom na de zomer, voordat over stuk wordt besloten in gemeenteraad, een bijeenkomst organiseren voor erfpachters in het stadsdeel om hen nader te informeren. Wordt vervolgd.