Autochtonen krijgen eerder een baan en houden die langer. Dat blijkt uit onderzoek voorgedragen in een workshop over ‘machtsbekwaamheid’ door Astrid Elburg. De workshop maakte onderdeel uit van een bijeenkomst over arbeidsmarktdiscriminatie georganiseerd door IZI Solutions en NiNsee. Gisterenavond kwamen 70, voornamelijk jongeren, naar No Limit om hierover te praten.
Hoe ga je om met de dominantie van de dominante cultuur, was een vraag? En hoe kunnen wij dominante cultuur empoweren om met jouw potentieel om te gaan? Waarom zou ik moeten empoweren als ik geen kans krijg om te laten zien wat ik in huis heb, was een wedervraag uit de zaal. Blijf niet hangen in je eigen groepsproces maar creëer je eigen systeem met netwerk, carrière en maatschappij, was het devies van Elburg.
Daarna gingen minister Lodewijk Asscher, Mitchell Esajas (New Urban Collective) en Sander Haas (Asito bv) met elkaar en de zaal het gesprek aan, aan de hand van een aantal stellingen. Al snel kwam de dialoog op het stereotype van zwarte piet en om dit ‘instituut’ af te schaffen. Ook als zwarte piet niet meer bestaat is het probleem van arbeidsmarktdiscriminatie niet weg, aldus Asscher. Helaas zijn er nog meer problemen.
‘De overheid moet quoteringsbeleid voor werkgevers inzetten.’ De meningen over deze stelling waren fors verdeeld. Ik ben hier zelf overigens ook tegen. Kan namelijk het vooroordeel ook bevestigen, alsof je alleen wordt aangenomen door een quotum. Praktisch is het ook lastig uitvoerbaar om dit voor bedrijven te handhaven. En het risico is dat werkgelegenheid zich verplaatst naar landen waar die regels niet gelden. Dan zijn we letterlijk verder van huis. Dat betekent niet dat je diversiteit op de werkvloer niet moet aanmoedigen. Daar kan de overheid en dus ook het stadsdeel, een voorname rol vervullen, juist door de voordelen van veelkleurige organisaties uit te dragen. Zelf heb ik dit onlangs nog gedaan op een bijeenkomst van de ondernemersvereniging VAZO.
Zo nu en dan waren de meningen aardig verhit maar de avond werd goed geleid door debatleider Walter Freeman. Er is realiteitszin bij veel jongeren dat je niet alleen naar werkgevers kan wijzen als het gaat om het wegnemen van nog steeds aanwezige vooroordelen. Anderzijds gaf de zaal ook mee de (lokale) overheid scherp te zullen volgen in het bewaken van een eerlijk speelveld voor alle toetreders op de arbeidsmarkt.