Dit verhaal gaat over een landje hier niet ver vandaan. Op een steenworp afstand van Amsterdam ligt een fraai gebied aan het riviertje de Holendrecht, dat het bezoeken waard is. We hebben het over de Holendrechterpolder in Ouderamstel ten westen van de A2, ter hoogte van golfclub de Hoge Dijk. Via de brug bij het Fletcher Hotel is de polder goed bereikbaar vanaf Zuidoost voor langzaam verkeer.
Het gebied is een oase voor wandelaars en fietsers. Er is een trekpontje over de Holendrecht dat de polder verbindt met de verbindingen richting de Ronde Hoep. Maar het meest bekend is het bij vogelaars, met name door het Landje van Geijsel. Zo’n 15 jaar geleden besloot de lokale veeboer Jan van Geijsel zo’n 9 hectare van zijn grasland tussen februari en april onder water te zetten. Daarmee werd de polder een magneet voor trekvogels die hier ruimschoots voedsel aantroffen. Zo kunnen de grutto’s zich opvetten met dikke wormen die goed gedijen in het vochtige gras.
Maar ook duizenden andere vogels waaronder smienten, krakeenden, kemphanen, bontbekplevieren en oeverlopers doen zich te goed aan het rijke voedsel van de natte polder. En daarmee is het prachtplek voor de ornithologen om de gevederde vrienden te spotten. Ruim 10 jaar geleden kwam een schuur naast het gemaal beschikbaar. Die is in beheer gekomen bij Groengebied Amstelland als vogelobservatiehut.
Maar waar vogelaars graag turen, daar willen wandelaars graag de ruimte om de benen te strekken, weg van het verkeersgeraas. In dat kader togen mijn collega (*) en wethouder te Diemen, Ruud Grondel en ik, naar de polder om te kijken of we de recreatieve verbindingen voor wandelaars konden versterken. De Slaperdijk, nu ‘verboden toegang’, zou daarvoor opengesteld kunnen worden.
Ruud (in rode broek) en ik lieten ons voorlichten door een aantal betrokken ambtenaren over de voors en tegens van een wandelpad over de dijk. We kregen mee hoe buren en boeren denken over extra bezoek. We ontvingen informatie over de ecologische waarden. Vogels kunnen soms meer schrikken van een langslopende wandelaar dan een passerende auto. En als je dan buiten broedseizoen wilt wandelen, hoe sluit je dat pad dan af voor de rest van het jaar. Houden bezoekers, bijvoorbeeld met honden, zich aan die afspraak? Wat zijn ervaringen elders in de provincie?
Al met al kwamen we tot de slotsom dat de dijk voorlopig nog wel even verboden gebied blijft voor bezoekers. Er is op zich ook een redelijk alternatief voor wandelaars langs de Holendrecht.
Daarna wandelden we nog even naar de vogelkijkhut en genoten van het uitzicht over het beroemde landje.
* Ik zit met Ruud Grondel zowel in bestuur van gebiedsbeheerder Groengebied Amstelland als de gebiedscommissie Amstel, Gooi en Vecht die zich sterk maakt voor recreatieve verbindingen in het gebied.