Vorige week was minister Lodewijk Asscher op werkbezoek in Amsterdam Zuidoost. Namens de gemeente ontving ik hem met wethouder Arjen Vliegenthart. Reden van dit bezoek is het gegeven dat de minister een rapport aanbiedt aan de Tweede Kamer over ‘onzichtbare jongeren’.
Het gaat dan over mensen tussen de 18 en 27 jaar die niet werken, niet in opleiding zijn, niet ingeschreven staan als werkzoekend en geen uitkering hebben. Nederland kent aldus het rapport 134.000 van deze spookjongeren, waarvan 66.000 als ‘problematisch’ te boek staan.
Amsterdam hanteert het uitgangspunt dat ongeacht status alle jongeren naar school gaan of aan het werk of beide. De gemeente kent ongeveer 6.700 jongeren die tot de categorie ‘onzichtbaar’ behoren en daarvan is circa de helft problematisch. Door koppeling van systemen kan de gemeente jongeren tot 23 jaar goed vinden en ze benaderen. Voor de groep van 23 tot 27 jaar geldt dat ze moeilijk traceerbaar zijn vanwege privacy.
Intensieve aanpak
Vanaf 1 januari heeft Amsterdam een intensieve aanpak ingezet om jongeren huis aan huis te bezoeken. Zuidoost had een doelstelling om 50 jongeren die buiten beeld waren te begeleiden naar studie of werk. Dat zijn er tot en met oktober inmiddels 100. Totaal heeft de stad zo al 500 jongeren succesvol bereikt. Op landelijke schaal worden de eerste resultaten van de Amsterdamse aanpak als een succes beschouwd. Mede door inzet van het integrale jongerenpunt in Zuidoost heeft ons stadsdeel voor een aanzienlijk deel bijgedragen aan dit positieve resultaat.
Mooie reden voor Asscher om in het gebouw Southeast te horen hoe Amsterdam, en Zuidoost in het bijzonder, te werk is gegaan. We constateren dat jongeren de kansen pakken die ze worden geboden. Bemiddelaars die de doelgroep goed kennen weten ze te overtuigen. Daarnaast zien we ook dat werkgevers bereid zijn om de jongeren een baan aan te bieden, ook zonder afgeronde startkwalificatie. Voorbeelden van werkgevers in en om ons stadsdeel zijn Sligro en BurgerKing.
Aandachtspunten
Aandachtspunten waren er ook. Zo heeft Amsterdam gevraagd aan de minister om de privacyregels minder rigide toe te passen zodat ook de groep van 23 jaar en ouder makkelijker kan worden gevonden. Daarnaast is door mij het pleidooi van huisvesting genoemd. Een succesfactor voor studie en werk is een plek waar jongeren zich thuis voelen en waar ze rust en regelmaat ervaren. Het blijkt dat veel jongeren die nog niet met succes geholpen zijn zo’n plek missen.
Tot slot hebben de werkgevers gevraagd om een minder rigide overgang in het minimumsalaris van jongeren ouder dan 22 jaar. Jongeren die die leeftijd hebben bereikt krijgen het dubbele uurtarief ten opzichte van een 18-jarige. Zeker bij twijfel is dat reden voor werkgevers om een contract niet te verlengen of om te zetten voor onbepaalde tijd en om terug te vallen op een jongere kandidaat.
Asscher ging ook in ons stadsdeel op huis-aan-huis bezoek. Merkbaar was hij enthousiast over de Amsterdamse aanpak. Vandaag heeft de Minister zijn rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. In de Metro stond het volgende stuk daarover met foto van zijn werkbezoek in ons stadsdeel.