Ooit was het drielandenpunt bij Vaals een vierlandenpunt. De Viergrenzenweg richting Vaalserberg herinnert daar nog aan. Voor de rest zijn de meeste kenmerken aan het vierde landje Moresnet, uitgewist.
Van 1816 tot 1919 konden de omliggende landen het niet eens worden over een lapje grond van ruim drie vierkante kilometer met veel zink in de bodem. En zo bleef dit niemandsland neutraal en ontwikkelde zich een eigen taal (Esperanto) en zelfs munt en postzegels. Ik schreef er in 2010 het volgende stukje over op dit blog.
200 jaar na het ontstaan van het ministaatje zijn er in Nederland twee boeken uitgekomen die de markante geschiedenis van Moresnet nog eens bloot leggen. De Belgische auteur David van Reybrouck schreef het boekenweekessay uit getiteld ‘Zink’. En Philip Dröge bracht de geschiedenis fraai in beeld met het werk: ‘Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje’.
Beide boeken las ik met veel plezier. Laatstgenoemde auteur is morgenavond te gast in Oegstgeest. Hij is vanaf 20 uur te aanschouwen bij de Rijnlandse Boekhandel (Meer info). Ik mag morgenavond -jammer genoeg- vergaderen in Alphen aan de Rijn. Maar ik kan boek en ontmoeting met de schrijver, overigens genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs, van harte aanbevelen!