Vanochtend krijg ik een presentatie ‘naar een duurzame afname van woninginbraken’. Met de burgemeesters uit de regio krijgen we inzicht in de succesfactoren van de aanpak in de afgelopen jaren. En we trekken lessen voor de komende jaren. Per 1000 woningen daalde in de eenheid Den Haag de kans op woninginbraken van 13 in 2013 naar 8 in 2016. Voor Oegstgeest geldt voor deze periode een daling van een kans van ongeveer 8 naar 5 op 1000 woningen.
Een pallet aan maatregelen heeft daar aan bijgedragen, zoals meer blauw op straat, voorlichting en een persoonsgerichte aanpak van notoire inbrekers. In onze gemeente hebben we sinds een aantal jaar in de Algemene Plaatselijke Verordening een verbod opgenomen op het bij je hebben van inbrekerswerktuigen. Met enige regelmaat zet de politie voertuigen in Oegstgeest aan de kant waarbij gereedschap voor dieven wordt aangetroffen. Die gaan met een forse boete en een lichtere auto terug naar huis.
We kunnen de politie, in het bijzonder onze drie wijkagenten, een pluim geven. En ook onze twee buitengewone opsporingsambtenaren (ook wel BOA’s genoemd) dragen bij aan onze veiligheid. Maar wellicht wel de belangrijkste rol bij het voorkomen van inbraken, aldus de presentatie, is weggelegd voor ‘de burger’. Bij maar liefst zo’n drie van de vier misdrijven is de heterdaadmelding van de burger doorslaggevend geweest voor de oplossing, zo leren we vandaag.
Mooi voorbeeld hiervan zijn de Whatsapp-groepen, waar inmiddels een paar duizend bewoners uit Oegstgeest, bij zijn aangesloten. Dit is een particulier initiatief onder de naam Oegstgeestalert.nl. Uit onderzoek in Tilburg blijkt dat met dank aan deze vorm van buurtpreventie het aantal inbraken met circa 40% is gedaald. En die daling blijkt langdurig. Daarbij speelt dat de borden in de buurt een afschrikeffect hebben. En er is een verhoogde alertheid en meldingsbereidheid in buurten waar een whatsapp-groep actief is.
Hondenbezitters
Ook hondenbezitters worden gezien als een groep die in het bijzonder alert is op verdachte situaties. Ze kennen de wijk goed en zijn vaak nog laat op pad, aldus de presentatie. Oegstgeest heeft veel honden dus ik zie het grote aantal hondenbezitters ook als oorzaak voor de verlaagde kans op inbraken in onze gemeente. Al zeg ik er eerlijk bij dat toen de inbraakkans hoger was, we ook al veel honden hadden.
Een andere vorm waarbij bewoners zich kunnen inzetten is Burgernet. Via een bericht van de politie kan een signalement van een verdachte worden verspreid in een straal rondom de locatie van een (poging tot) inbraak. In Oegstgeest is ruim 5% van onze inwoners inmiddels aangesloten op Burgernet. Maar als ik kijk naar de gemeenten om ons heen dan is dit percentage aan de lage kant.
De kans van 5 inbraken op 1000 woningen in Oegstgeest kan gelezen worden als laag. Maar iedere inbraak heeft een enorme impact op bewoners en is er dus één te veel. Kortom ik nodig de lezers graag uit om zich bij Burgernet aan te sluiten. Aanmelden kan hier.