We zien in Oegstgeest dat diefstallen in woningen de afgelopen jaren zijn gedaald. Maar de inbreker komt steeds vaker via de computer binnen. En daarvan wordt niet altijd aangifte gedaan. Dus de indruk bestaat dat we van deze vorm van criminaliteit maar een beperkt beeld van hebben.
Gisteren was ik in Noordwijk op een bijeenkomst over ‘cybercrime’. En daar leerden ambtenaren en burgemeesters uit de regio hoe griezelig eenvoudig het is om in te breken via het internet, ofwel ‘hacken’. Er bestaan zelfs filmpjes op YouTube met instructies voor bandieten. En als de dief binnen is in je computer kan deze bestanden gijzelen en losgeld vragen. Of geld van je rekening afschrijven. Of (bedrijfs)geheimen stelen en vervolgens je chanteren. Informatie, zoals credit card gegevens, kan ook worden doorverkocht. Er zijn openbare sites waarop dagelijks honderden credit card gegevens van Nederlanders worden aangeboden tegen bedragen rond de 10 euro per kaart. Aanbieders geven zelfs een niet goed geld terug garantie.
Het vraagt een nieuwe rol van de politie en het openbaar ministerie. Zij worden geacht zich ook te bedienen van ethische hackers om de vaak internationaal opererende kwaadwillenden in kaart te brengen en bestrijden.
De gevleugelde uitspraak bij toename van onveiligheid om ‘meer blauw op straat’, krijgt een andere lading als je je realiseert dat vanuit landen als Rusland, Nigeria of Brazilië, bewoners uit Oegstgeest via een glasvezelkabel worden beroofd. Dit is dan ook een onderwerp dat ik de komende tijd nadrukkelijk onder de aandacht wil brengen bij onze bewoners.