Regelmatig lezen we in de krant een stuk over mensen die met verward gedrag worden aangetroffen op straat. Dat gaat mij aan het hart. Ik maak me al een tijdje sterk voor adequate opvang en zorg voor deze groep cliënten (*). Dat zijn mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen. Ze hebben hulp nodig en worden nu vaak nog door de politie van straat gepikt.
Tot vorig jaar gingen ze in onze regio dan mee naar het bureau en zaten ze soms een dagdeel te wachten in een cel tot een hulpverlener zich kwam melden. Tenzij ze agressief zijn, en dat is het gros niet, horen personen met verward gedrag niet in een cel te zitten.
Sinds juni vorig jaar hebben we daarom een Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) geopend in Leiden waar de politie de mensen dag en nacht naar toe kan brengen. Dat is een prikkelarme omgeving waar direct de hulpverlener ter plekke is en ook de familie of vrienden de client kunnen ophalen. Dat is al een hele vooruitgang en scheelt ook de politie tijd en zorg die ze kunnen besteden aan andere belangrijke taken.
Deze maand is er een nieuwe stap gezet in onze regio. Als er melding wordt gemaakt van een persoon met verward, of zoals dat zo mooi heet ‘onbegrepen’ gedrag, dan gaat er een ‘Quick Responder’ (foto) naar toe. Die heeft naast de chauffeur een verpleegkundige aan boord die de eerste diagnose doet. Dit voertuig brengt vervolgens de client naar de PEH. Voorlopig is dit nog een proef in de Goudse Regio. Als de pilot slaagt zullen we die ook in de Leidse Regio en Bollenstreek introduceren. Zo wordt de politie verder ontlast en wordt ook de client nog beter verzorgd.
(*) Ik doe dat in de functie van voorzitter van het Schakelteam Hollands Midden, namens 19 gemeenten. Het team bestaat verder uit wethouders Zorg, en vertegenwoordigers van Rivierduinen, politie en GGD.