Ik kijk uit naar donderdag. Op 31 oktober is de landelijke aftrap voor de campagne ‘Nederland Leest, op kasteel Oud-Poelgeest. Door de inzet van Oegstgeest Marketing (lees: Marjolijn van der Jagt) is dit luisterrijke evenement gekoppeld aan ons dorp. En niet voor niks.
A. Wij zijn een schrijversdorp. Het verhaal gaat dat onze bevolking relatief de meeste scribenten voortbrengt of heeft voort gebracht. En dan heb ik het niet alleen over wetenschappelijke publicaties maar ook over uitgaves van literaire aard. Overigens is ook het aantal lezers op onze geestgrond hoog, als ik de boekhandel of bibliotheek spreek. Met een kanttekening dat in Oegstgeest ook zo’n 1 op 10 inwoners laaggeletterd is en derhalve weinig leest.
B. Duurzaamheid, is dit jaar het thema. Ook dat leeft sterk in ons dorp. Een campagne om het predikaat ‘Fairtrade Gemeente’ te worden staat in de stijgers. En kregen wij een paar jaar geleden niet de gouden glasbak voor de hoeveelheid glas die we apart weten in te zamelen? Dat waren overigens niet louter melkflessen. En duurzaam staat ook voor hergebruik en daar zijn Soek Oegstgeest en het Repair Café mooie voorbeelden van. Maar er is een andere belangrijke reden waarom onze gemeente is geselecteerd voor de landelijke aftrap voor de grootste bibliotheekcampagne van Nederland.
C. In augustus 1959 debuteerde Jan Wolkers in het literaire tijdschrift Tirade als prozaschrijver met Het tillenbeest. Dit verhaal over de diefstal van een marmeren sfinx uit een verlaten 18de-eeuws kasteel aan het einde van de Duitse bezetting, speelt zich af in en rondom Oud-Poelgeest. Bibliotheken door het hele land staan in november in het teken van één van de grootste schrijvers (zeker qua verkochte en gelezen boeken) van de afgelopen vijf decennia. De bibliotheken geven een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel ‘Winterbloei’. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.
‘Winterbloei’ is overigens de hele maand november verkrijgbaar in de Bibliotheek (zo lang de voorraad strekt) voor leden vanaf 18 jaar, op vertoon van hun bibliotheekpas. Bibliotheekleden kunnen de bundel ook downloaden als e-book via de online Bibliotheek.
Plaats van handeling donderdag is de Drakenzaal. En laat nou juist in die zaal sinds 2016 het Tillenbeest prominent op de schouw te zijn verankerd. En zo ligt heel Nederland vanaf deze week een maand aan de tillen van Wolkers.