Als 12-jarige stond mijn oma met haar oudere zusters aan de kade om Belgische vluchtelingen op te vangen. De stroom kwam op gang tijdens het Beleg van Antwerpen door de Duitsers. Na de val op 9 en 10 oktober werd de stad massaal verlaten.
Tienduizenden ontredderden komen vanuit Breskens en Antwerpen via de Westerschelde op Walcheren aan land. Mijn oma woonachtig in Vlissingen, had opdracht gekregen van haar ouders om de gevluchte zuiderburen een slaapplaats bij hen thuis aan te bieden.
Als het maar geen ‘drinkebroers’ zijn, zouden haar ouders haar hebben meegegeven. En het verhaal gaat dat er ook gekeken werd of de ontheemden van dezelfde (Protestantse) kerk waren. Zou dat ingegeven zijn door het gegeven dat zij (en ik dus ook) afstamden van de Hugenoten? Deze Franse protestanten ontvluchtten ruim twee eeuwen daarvoor hun vaderland. Met tienduizenden zochten zij hun heil in Nederland. Mijn oma is eind vorige eeuw overleden. Ik kan het haar niet meer vragen.
Maar het moet in die oktoberdagen van 1914, hectisch zijn geweest. In dat jaar had Nederland 6,2 miljoen inwoners. Daar kwamen bijna een miljoen Belgen bij. Waarvan er naar schatting meer dan 400 duizend in Zeeland terechtkwamen. Een groot deel blijft in Zeeuws-Vlaanderen. Vlissingen verdrievoudigde van bevolking in het eerste oorlogsjaar.
De meer gefortuneerde Belgen streken neer in hotels of huurden kamers. Voor de meeste Belgen was er nauwelijks sprake van fatsoenlijke huisvesting. Aanvankelijk zijn het vooral particulieren die via plaatselijke comités, hulp bieden. Om iedereen onderdak en voedsel te geven, maakt de Nederlandse regering een plan om de vluchtelingen te spreiden over het land.
Her en der in het land worden opvangkampen met tenten en barakken ingericht.
Halverwege 1915 stopte de vluchtelingenstroom naar Nederland. Dat jaar liet het Duitse leger een circa 200 kilometer lang stroomhek aanleggen langs de grens van België met Nederland. Die zogenaamde Dodendraad legde het grensverkeer grotendeels stil. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen gingen de meeste vluchtelingen weer naar huis.
De Belgische vluchtelingen werden warm onthaald. Na verloop van tijd ontstond er enig gemor. De Belgen zouden beter behandeld worden dan autochtone Zeeuwen en mochten eigen scholen en ontmoetingsplaatsen stichten. Maar overwegend laat ons land zich van zijn beste kant zien.
Waarom schrijf ik dit? Nederland heeft als ‘veilig’ land een lange historie met opvang van ontheemden. Hoewel dat aantal van een miljoen, nooit meer is geëvenaard, zouden er in de jaren die volgden altijd mensen zijn die noodgedwongen op zoek moesten naar veiligere oorden. En er waren ook altijd mensen die zich met hart en ziel voor hen willen inzetten.