Wie met de auto door het land tuft ziet op allerlei plekken (nog steeds) de Nederlandse vlag op zijn kop. Dat is zogenaamd een teken van protest, zoals tegen de coronamaatregelen en nu als steun voor boeren. Maar dat is geen excuus.
Er waren tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze mensen die deze driekleur 5 jaar op zolder verborgen moesten houden, want zo belangrijk was –en is- dit symbool dat het bezit ervan toen strafbaar was. Ik zie het ook als een belediging voor militairen, medewerkers van brandweer en politie en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden hun leven waagden en nog wagen.
Vanmorgen zag ik de driekleur op zijn kop, op de Oegstgeesterweg in Rijnsburg. Hij was met touwtjes vastgemaakt aan de populieren langs het Oegstgeesterkanaal. In een aanpalende boot zag ik een man zitten. Ik vroeg hem of hij de vlag had opgehangen. Dat bevestigde hij.
Met bovengenoemde argumenten probeerde ik hem uit te leggen dat dit veel mensen kwetst. En ik vroeg hem om de vlag correct op te hangen of anders weg te halen. Hij was niet onder de indruk. De op deze wijze uitgesproken steun voor de boeren vond hij belangrijker.
Hij kreeg veel bijval, vertelde hij me. Het was al zijn derde vlag. Eerder zijn er al twee meegenomen, gaf de bootsman aan. Iedere keer brengen medestanders een nieuwe vlag en dan hangt hij hem weer op, op zijn kop. Ik snap wel dat die vlag dan weer wordt weggehaald…