Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Opmars van moestuinen in Zuidoost

Ons stadsdeel heeft al een lange traditie als het gaat om het in medebeheer nemen van terreinen van de gemeente. De bewoners van Nellestein zijn ooit gepaaid vanuit de Binnenstad via de Floriade met het aanbod van een eigen nutstuin. De Ruige Hof heeft meerdere gebieden in het stadsdeel in beheer. Bewonersgroepen, zoals de werkgroep Bijlmerweide, medebeheren al jaren de openbare ruimte. Maar de afgelopen twee jaar zien we een ware opmars van de moestuinen in ons deel van Mokum.

De bewoners van Evergreen namen in 2012 een beoogde bouwlokatie in tijdelijk beheer. In de D-buurt gebeurde hetzelfde met bewoners uit D- en F-buurt onder de naam 'Groene Vingers'.

In Gein kwamen bewoners in de benen om bij de Gaasperzoom een strook  als nutstuin in gebruik te nemen, onder de naam Op t Landje. en ze zijn daar nog niet uitgedacht als het gaat om stukjes land in de nabije omgeving, heb ik me laten vertellen.

De pioniers van Kleiburg hebben hun landje ''ingepikt'' naast de flat. Nu zijn het nog de huis, tuin en keukengroenten die er worden verbouwd maar wat als de brouwers van het Kleibier, de ingredienten voor hun kloosterbier dichter bij huis willen zoeken. Is een hopplantage naast de deur dan een optie?

De kunstenmakers van broedplaats Wijk7 hebben in de oksel van de Dolingadreef en de Daalwijkdreef hun intrek genomen in een voormalig schoolgebouw. De ruimte daar om heen is ingericht als nutstuin, waar onder meer de ingredienten voor hun pizzatuin van daan komen. Vers gebakken worden de produkten opgediend uit de mobiele pizzaoven.

Bewoners van Geerdinkhof, kregen er lucht van dt hun oprijlaan zou worden versoberd tot een grasstrook. Het beheer van de struiken werd begrotelijk voor het stadsdeel en daarop besloten de Geerdinkhoffers hun oprijlaan zelf in beheer te nemen.
 
En ook ondernemers zien de voordelen in van het in zelfbeheer nemen van hun omgeving. Het Paasheuvelweggebied wordt vanaf dit voorjaar voor 5 jaar beheerd door de lokale ondernemers.
 
Ook medebeheerder worden van de openbare ruimte? Dat kan al door een boomspiegel te adopteren. Neem via dit formulier contact op met het stadsdeel.  

Reacties

Ron op 05-11-2014 14:56

Kom op zeg,jij zou die stukjes grond het lieftst volgebouwd zien.Alleen daar valt geld aan te verdienen.Geloof er niks van dat jij zo achter die volkstuintjes staat.Leer mij de VVD kennen.Ik vind dit een echt Groen Links verhaal.Misschien van partij veranderen?

Emile op 05-11-2014 16:41

@Ron, je kent me niet genoeg vrees ik. Ik vind dit prachtig.

Gaan we nog een keer afspreken over de loopdekken?

Hans op 11-11-2014 15:22

Moeten er geen foto's bij van dancefeesten die het park in eigen beheer nemen?

Emile op 11-11-2014 17:28

Hans, een regendansje bedoel je?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl