Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Warme opvang voor gevederde vrienden

Nu de agenda deze zomer wat rustiger is, heb ik de mogelijkheid, om nader kennis te maken met organisaties in ons dorp. Deze week was ik te gast bij het Vogelasiel aan de Haarlemmerstraatweg 12. Al decennia worden op deze plek gevonden dieren liefdevol verzorgd. Vogels worden ingebracht vanuit de hele regio, van Katwijk tot Zoeterwoude en Noordwijkerhout.

De sfeer bij het bezoek is gemoedelijk. Aan de thee komen de meest bijzondere beesten uit de afgelopen jaren naar boven. Kaaimannen, leguanen en roofvogels spreken tot de verbeelding. Maar ook de rood- en geelwangschildpadden en gierzwaluwen komen ter tafel.

Tot voor kort werden allerlei dieren naar Oegstgeest gebracht. Dat werd te druk voor coördinator en gezicht van de opvang, Carla van Steenbergen en haar man Joris. Daarom worden sinds deze maand alleen vogels en reptielen opgevangen, de rest gaat met de ambulance naar Leiden. De meeste reptielen worden na een eerste inspectie doorgeleid. Vogels blijven in het asiel om aan te sterken, totdat ze weer in het wild kunnen worden losgelaten.

Men is hierbij afhankelijk van vrijwilligers. In april dit jaar deed het asiel een oproep voor meer vrijwilligers. Dat heeft geresulteerd in een lichte aanwas. Zo'n 15 mensen komen momenteel een paar uur per week naar het asiel om hand- en spandiensten te verlenen. 

Ik maakte kennis met twee jonge dames uit ons dorp Teresinha (links op foto) en Judith (rechts). Ze komen allebei uit de Bloemenbuurt en zijn sinds enige maanden actief als vrijwilliger. De voorliefde voor dieren hebben ze allebei. Teresinha heeft thuis een hond, enkele reptielen waaronder een baardagaam en twee aquaria. Judith is net begonnen met een poes maar heeft in het wild al heel wat in de wereld gezien. Kortom je moet een beetje gek zijn van beesten als je hier aan de slag gaat.

Ik loop met de dames langs de hokken en kooitjes en zie veel duiven en meeuwen. Soms zijn ze gepakt door een kat of poes. Maar ook een jong puttertje en een merel behoren tot het kroost. Vaak lukt het om de vogels groot te brengen of te laten herstellen. Maar soms komt de hulp te laat. Dat is gelijk ook de vervelende kant van het werk. Maar vogels belanden soms niet voor niks naast hun nest of worden een prooi van een roofdier. Het mooiste moment is als de vogel zijn vrijheid meer terugkrijgt en de wijde wereld in vliegt. Niet ver van de begraafplaats tegenover het groene kerkje worden veel van gevederde vrienden losgelaten.

Ik kreeg een fantastisch inkijkje in het vogelsasiel van Oegstgeest. Heb je belangstelling om vrijwilliger te worden? Bel dan even met 071-5172488.

Reacties

KevinMew op 09-12-2017 21:54
АлкоБарьер – эффективное средство борьбы с алкоголизмом Устраняет тягу к алкоголю Восстанавливает поврежденные клетки печени Выводит токсины из организма Успокаивает нервную систему Не имеет вкуса и запаха АЛКОБАРЬЕР – СКАЖИ «НЕТ» АЛКОЗАВИСИМОСТИ! ==>> ow.ly/Od8Z30g0Mg3 ==>> is.gd/ORMsK8
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl