Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Museum ter herinnering

Toen ik solliciteerde voor de functie burgemeester van Oegstgeest stond in de vacaturetekst dat binnen de gemeentegrenzen twee musea waren gevestigd. Nu kende ik Corpus, prominent gelegen naast de A44.

Ik ben inmiddels meerdere malen op bezoek geweest in deze 'reis door de mens'. En ik mocht er koningin Maxima ontvangen in maart 2016 bij een congres over de toekomst van de gezondheidszorg. Deze zomer 'ontdekte' ik eindelijk het tweede museum van ons dorp, een knusse toonzaal aan de Apollolaan 384 gelegen tussen verpleeghuis Van Wijkerslooth en woonzorgcentrum Rustenborch. Het in 2012 geopende Herinneringsmuseum heeft een officiele vernoeming in de landelijke museumgids.

In een tweetal kamers zijn attributen te zien uit voornamelijk de eerste helft van de twintigste eeuw. Het brengt bezoekers even terug in de tijd. Oude herinneringen komen weer boven. Het zien van meubels en gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden helpt om verhalen te vertellen aan elkaar. Het doet een beroep op de unieke herinnering van elke oudere. Maar ook voor scholieren geeft de ruimte een blik op het verleden.

'Verboden af te blijven', kreeg ik uitdrukkelijk mee. Het is de bedoeling dat je lekker kunt grasduinen in laatjes en voorwerpen door je handen laat gaan. Zo trof ik bonnenkaarten uit de Tweede Wereldoorlog en draaide ik even aan de Singer tafelnaaimachine.

Dinsdag tot en met zondag is het museum open van 14 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Mede met dank aan Marente die het huis beheert en de tientallen vrijwilligers die het verleden dagelijks koesteren. 

Reacties

Rob Alberts op 15-08-2017 16:30

Wat een leuk museum!

En vooral dat overal aankomen geeft natuurlijk extra nostalgische prikkels.

vriendelijke groet,

Pippy op 16-08-2017 13:54

Wat een mooi verslag en reclame van het Herinneringsmuseum.

Het museum is toegankelijk voor iedereen en ook rolstoel vriendelijk.

Dus breng gerust een bezoekje.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl