Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Kleinste museum van Leiden

Vandaag was ik in wellicht het kleinste museum van Leiden, het Wevershuis. Oorspronkelijker dan dit ga je het in onze regio niet zien. Niks opgepoetst. Geen collectie. Suppoosten horen hier niet. Hier snuif je de geschiedenis van een arbeidersbuurt op.

De middeleeuwse wijk met de Langegracht, Middelstegracht, Uiterstegracht en de Haver- en Gortbuurt, stond halverwege de vorige eeuw op de nominatie om fors te worden gesaneerd. De grachtjes werden gedempt. Veel is gesloopt of zwaar gerenoveerd. Aan de Middelstegracht 143 woonden nog wat studenten toen de verpauperde buurt bijna was opgelapt. Toen de laatste oud-student in 2003 vertrok kwam het idee om dit 'krot' in zijn oorspronkelijke staat te behouden. En zo kreeg de stichting Museum Het Leids Wevershuis zijn plek.

De wevers hebben al een lange historie in de sleutelstad. De Lakenhal toont dat prachtig, al is de hal momenteel niet open voor publiek vanwege een verbouwing. Vrijwel alle wevershuizen zijn afgebroken. Wie dit pandje binnen stapt ruikt de tweede helft van de 19e eeuw en ervaart hoe de wevers gedurende eeuwen leefden. Sommige oudere delen uit de 16e eeuw, zijn nog bewaard gebleven.

Bijna dagelijks wordt het antieke weefgetouw in de voorkamer, gebruikt. Tientallen vrijwilligers met warme belangstelling voor textiel houden de geschiedenis levend. Voor liefhebbers zijn de handgeweven producten ook aan te schaffen tegen schappelijke prijzen. En als het weer wat kouder wordt gaat de potkachel aan.

Momenteel is er een tentoonstelling van weefwerken en van vilt en quilt in het kader van De Stijl. Het intieme museum is open van dinsdag tot en met zondag van 13 tot 16 uur. Entree is kosteloos maar een bijdrage wordt op prijs gesteld. Een wandeling langs de hofjes in de buurt is aan te raden. Dan kan al beginnen in de naastgelegen Zwartehandspoort.

Meer info op: www.wevershuis.nl

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl