Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Noordwijk bakermat van Neerlands voetbal?
Ik kom net van het gemeentehuis van Noordwijk. Daar viel mijn oog op de koptitel van de voorpagina van de lokale courant: 'Bakermat Nederlands voetbal'.
Nou weet ik dat Noordwijk zich met recht mag presenteren als sportgemeente van Nederland. En dat Gerben van Duin, de wethouder aldaar met sport in de portefeuille, een beetje chauvinisme niet schuwt als het gaat om de mooie prestaties van sporters uit zijn gemeente.
 
Maar volgens het landelijke dagblad NRC zou op een kronkelige bosweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout al in 1789 een bal hebben gerold die met de voet werd gespeeld. Preciezer, er was een treffen tussen twee teams met als inzet de bal vanaf het midden aan de andere kant van de 4 km lange weg te krijgen.
 
Tot nu toe was 1886 altijd aangehouden als jaar waarin de eerste voetbalwedstrijd van ons land heeft plaatsgevonden. Dat dit bijna een eeuw eerder al plaats greep is dus oprecht nieuws.
 
Per 1 januari as gaan Noordwijk en Noordwijkerhout op in één gemeente. Ik hoorde dat het nog geen uitgemaakte zaak is in welke plaats het college gaat zetelen. Ik zie wel een aardige wedstrijd voor me tussen de huidige colleges om deze vraag nog dit jaar te beantwoorden. Laat de bal maar rollen!

Reacties

Leidse Glibber op 19-10-2018 18:23

Kan een leuke wedsrtijd worden als de bal maar niet in Teylingen terecht komt :-)

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl