Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
125 jaar georganiseerde ijspret in Oegstgeest

Op 16 januari 1893 vroor het fors. Die avond kwam een groep heren bij elkaar in café Zomerlust aan de Stationsweg in Oegstgeest. De mannen; bloembollenkwekers, molenaar, vishandelaar, postbode, jager en ambtenaar, richtten een ijsclub op. Naast het bieden van sportieve recreatie was het hoofddoel werkverschaffing. Met het te werk stellen van behoeftigen als baanvegers werd door de gegoede burgerij armoede bestreden.

Nu 125 jaar later zijn -jammer genoeg- de winters minder streng. De tijd dat je een maand achter elkaar op natuurijs kon schaatsen ligt ver achter ons. Dat betekent dat een vereniging die werk wil verschaffen op het ijs, weinig bestaansrecht meer heeft. Maar er zijn de afgelopen eeuw ook aardig wat bedrijven naar onze regio gekomen die inwoners van Oegstgeest, werk hebben verschaft.

Vanmiddag wordt in het clubhuis stil gestaan bij het jubileum van de IJsclub Oegstgeest. Bij die gelegenheid zal ik ook Henk Heemskerk indringend toespreken. Na ruim 30 jaar neemt de bekende Oegstgeestenaar afscheid als bestuurslid. Hij geeft in ieder geval ruim baan aan de jongere generatie.

(naschrift: Henk Heemskerk met vlinderstrik van gemeente Oegstgeest en ik in sjaal van de club)

Pikant is nog te vermelden dat café Zomerlust drie jaar na de oprichtingsvergadering van de IJsclub uit Oegstgeest, op Leids grondgebied kwam te liggen. Het stationsgebied werd vanaf 1896 bij de Sleutelstad gevoegd.

Reacties

Rob Alberts op 16-01-2019 15:15

En groeit Leiden nog steeds ten koste van Oegstgeest?

Ik maakte dit weekend een foto van sneeuwklokjes.

Al weet ik zelf bijna niet meer wat sneeuw is.

En bij natuurijs kan ik mij al helemaal niets meer voorstellen.

Warme groet,

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl