Het werk in het AMC, was mijn 250e raadplaat. Ik koos niet voor niks voor deze lokatie. Het Academische Ziekenhuis biedt namelijk, volgens eigen zeggen, onderdak aan de grootste permanent geëxposeerde collectie Nederlandse beeldende kunst van na 1945. De basis daarvoor werd gelegd ten tijde van de bouw in het begin van de jaren tachtig, toen de zogenoemde één-procentsregeling een serie weloverwogen opdrachten en aankopen mogelijk maakte.
Het streven was een verzameling op te bouwen die de verschillende stromingen van de na-oorlogse Nederlandse kunst weerspiegelt. In de loop der jaren is de collectie aangevuld met tal van schenkingen, werken in langdurig bruikleen en aankopen. Behalve circa 6000 schilderijen, foto’s en werken op papier omvat de AMC-collectie een groot aantal monumentale objecten en video’s.
De AMC kunstcollectie toont een overzicht van de Nederlandse naoorlogse kunstgeschiedenis vanaf Cobra tot heden met o.a. werk van Karel Appel, Constant, Jan Schoonhoven, Armando, Ger van Elk, Jan Dibbets, J.C.J. van der Heyden, Robert Zandvliet, Roy Villevoye, Carel Visser, Marlene Dumas, Marc Mulders, Elspeth Diederix, Jacqueline Hassink en Guido van der Werve en vele andere bekende kunstenaars. Er is een actief opdrachtenbeleid voor de openbare ruimten, in de afgelopen jaren zijn opdrachten verleend aan onder andere Elspeth Diederix, Roy Villevoye, Jan van der Ploeg, Jacqueline Hassink, Floris van Manen, Vincent Zedelius, Merijn Bolink en Scarlett Hooft Graafland.
Het AMC wordt wel vergeleken met een grote overdekte stad. Kunst speelt daarin een belangrijke rol – kunst en gebouw zijn aan elkaar gekoppeld. Geen nieuwbouw, verbouw of herinrichting zonder binding met beeldende kunst. Dat is begonnen bij de bouw in de periode 1979-1981 met de toen geldende 1% regeling en daarna weer vanaf 1990 voorgezet met een actief opdrachtenbeleid voor de openbare ruimtes. Regelmatig wordt kunstenaars gevraagd iets te maken voor een specifieke locatie.
De collectie draagt in eerste plaats bij aan het veraangenamen van openbare ruimtes.In de tweede plaats heeft de collectie een informatieveen educatievefunctie: ‘gebruikers’ van het AMC worden op een voor hen onverwachte plek geïnformeerd over hedendaagse kunst. In de derde plaats wordt de kunst in het AMC aangewend voor profilering, de instelling kan zich er nationaal en internationaal mee onderscheiden.
Er zijn regelmatig tentoonstelingen en exposities in het gebouw. Meer info over de collectie: https://www.amc.nl/web/AMC-website/Kunstzaken/Kunst-in-het-AMC.htm.