Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
De oogst van Zuidoost in beeld

Vorige week is een kleine expositie geopend op het stadsdeelkantoor waar het zelfbeheer is uitgebeeld. In 2014 zijn maar liefst zeventien nieuwe initiatieven gestart van bewoners om openbare ruimte zelf te gaan beheren, het betreft moestuinen, boomspiegels, geveltuinen en plantenbakken. Een selectie van de projecten in Zuidoost is met foto's vastgelegd en op de eerste etage van het stadsdeelkantoor te zien. Met Urwin Vyent, in de vorige periode verantwoordelijk voor het aanjagen van wijktuinieren, openden we met een enthousiast publiek de tentoonstelling. Toepasselijk, het lint werd doorgeknipt met een tuinschaar.

Op bovenstaande foto zien we Amaria, Annemarie Tiebosch en Bart. Alledrie werken ze op moestuin de 'Groene Vingers', die in 2013 is gestart in D-buurt (zie hier een eerdere rapportage van mijn hand over dit idyllische plekje). Annemarie is de moeder van Amaria, die trost poseert op een foto met wortel die je niet snel in de winkel tegenkomt. Bart is komen aanwaaien vanuit Daalwijk. Hij studeert Aardwetenschappen en woont in de naastgelegen flat. Hij heeft al aardig wat proefjes kunnen doen. Zo weten de tuinders met groene vingers dat het wel goed zit met de PH-waarden van hun grond.

Een andere tuin die in het zonnetje is gezet, is de moestuin, die er wat langer ligt achter Groenhoven aan de rand van de Bijlmerweide. Naast het telen van groente, lopen hier ook kippen rond. Aanwezig waren ook de initiatiefnemers van de Ruige Hof, tuin bij Gravenstein en Kleituin. De Kleiburgers zijn enthousiast aan de slag gegaan naast hun klusflat en boden met ook al een aardige brochure aan waarin het beplantingsplan voor 2015 staat beschreven. Rucola, wortels, bonen, tomaten, bloemen en kruiden worden in gezamenlijk gepoot en geoogst door de groep die bestaat uit inmiddels 20 personen.

Ik wens de initiatiefnemers van de Kleituin: Christine Beekhuis, Jacqueline Schoonheim, Jesse Anes en Marije ter Steege een goede en gezonde oogst toe in 2015! De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 december 2014 op de eerste etage van het stadsdeelkantoor. En zo heeft Zuidoost, een half eeuw na het vertrek van tientallen agrariers, er in de afgelopen jaren weer meer dan honderd hoybbyboeren bijgekregen!

NB Eerder deze maand schreef ik al eens op dit blog over de opmars van de wijktuinen. Zie hier de link.

Reacties

Rob Alberts op 25-11-2014 09:18

Zitten de vrijbuiters van Henno ook bij deze expositie?

Of het plantsoentje bij de Glitterstraat?

Vragende groet,

Emile op 25-11-2014 11:36

Rob, nee de vrijbuiters zitten er niet bij. Zijn ook niet echt moestuin, eerder volkstuin, en ook geen produkt van de afgelopen 4 jaar.

Rob Alberts op 25-11-2014 11:41

Jammer, de vrijbuiters horen toch echt bij Amsterdam-ZuidOost.

De Glitterstraat volkstuin moet jij toch ook wel kennen van je woonwerk-fietstochten?

Vriendelijke groet,

Emile op 25-11-2014 15:08

Rob, de expositie heeft niet de pretentie het complete beeld aan hobbyboeren in Zuidoost te tonen. Dan zou jij als Driemondse tuinier ook zeker in beeld zijn gekomen. Het laat wel zien wat er kan en waar het toe leidt als de overheid de ruimte geeft om een lapje grond naar eigen believen in te vullen. Ter inspiratie aan bewoners die daar ook oren naar hebben. 

tuinierder op 28-11-2014 02:59

Volkstuin de Vrijbuuters is niet van Henno. Deze stelling is onjuist. Henno heeft op slinkse en gemene manier een plek toegeeigend, die hem niet toekomt. E.e.a. wordt hem dan ook niet in dank afgenomen.

tuinierder op 28-11-2014 03:15

Henno Eggenkamp wil veel oogsten, vooral met de kas!

Vruchtbaar leed. Ontstaan na een moord

Opgedoekt na een tweede moord?

Emile op 28-11-2014 13:29

@Tuinierder, de grond zelf is inderdaad niet van de Stichting, maar ik meende toch dat Henno bestuurslid is van de Stichting? En is het zo vaag wat er bij jullie gebeurt dat je alleen anoniem kunt  reageren?

tine bakker op 30-11-2014 22:44

Helaas vind ik dat ook

Emile op 01-12-2014 07:40

Tine, wat vind je helaas?

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl