Emile Jaensch
Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost (VVD)
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen

Vanmorgen reed ik samen met Wim feestelijk de derde duofiets binnen bij verzorgingshuis Hofwijck.

Eind 2015 werden de Fietsmaatjes opgericht. Inmiddels zijn er 50 maatjes die met senioren het veld in gaan. En dat het veel meer is dan fietsen blijkt wel uit de ervaringen. Zo gaan maatjes mee naar de apotheek en assisteren ze bij het halen van boodschappen.

De Ronde Tafel Oegstgeest is een belangrijke sponsor voor deze fiets. Met de opbrengst van de bar op Koningsdag is een deel bekostigd. Dat zijn nog eens nuttige goudgele pretcilinders. Het was leuk om te zien dat een aantal tafelaars ter plekke heeft aangeboden om maatje te worden.

Wat zijn we toch een geweldig dorp dat we dit met elkaar mogelijk maken!

Reacties
Je ziet ze vliegen.
Dat was een halve eeuw geleden vast een gevleugelde kreet in de Jelgersmakliniek. Inmiddels is het sanatorium voor zenuwzieken omgevormd tot het gemeentehuis van Oegstgeest. Maar in de hal zweeft de oude tijd weer even rond.

De Leo Kannerschool bestaat 50 jaar. Voor die gelegenheid hebben de leerlingen van de vestiging aan de Hazenboslaan hun handen laten spreken. In de hal van het gemeentehuis staan creatieve objecten onder de noemen 'Hollandse Iconen'. En in de luchtkoker vliegen dus fraai versierde meeuwen.

De expositie is vanaf morgen (16 november) tot 6 december op werkdagen van 9 tot 17 uur te aanschouwen. Dus mocht u op het gemeentehuis moeten zijn voor een paspoort of vergadering, dan slaat u twee vliegen in één klap.

Reacties

Het is toch wel gaaf als dé Nederlandse astronaut André Kuipers, met bijna een half miljoen volgers, een bericht de wereld in stuurt dat hij heeft genoten in Oegstgeest. Met zo'n 200 mensen waren we gisteren te gast bij de opening van de productielocatie van Airbus.

 

Minister president Mark Rutte prees de locatie bijna de hemel in. Nou paste dat ook bij het thema ruimtevaart. De Commissaris van de Koning Jaap Smit was er trots op dat dit in zijn provincie is gerealiseerd. En voegde hij er aan toe, ook in zijn woonplaats!

 

In een internationaal gezelschap van ambassadeurs tot techneuten werd nog eens toegelicht welke slimme technologie aan de Oude Rijn allemaal wordt benut om raketten naar de ruimte te kunnen sturen.

Namens de gemeenschap heb ik Airbus gefeliciteerd met deze nieuwe locatie. Directeur Arnaud de Jong overhandigde ik een symbolische dakpan, die een eeuw geleden werd gebakken niet ver van de plek waar nu een astronaut zijn waardering breed over deelt.

NB Foto 2 en 3 met dank aan Wil van Elk

 

Reacties

Vandaag zijn op het gemeentehuis zeven inwoners Nederlander geworden. De achtergronden zijn weer zeer divers: Iraans, Syrisch, Ivoriaans en Brits.

Van de eerstgenoemde twee betrof het in totaal vijf vluchtelingen die inmiddels zijn ingeburgerd. Het was mooi om te zien dat het Syrische gezin werd begeleid door dorpsgenoten die hen ondersteunen bij huiswerk en allerhande vraagstukken. Ook dat is de kracht van Oegstgeest.

Reacties
Ik kom net van het gemeentehuis van Noordwijk. Daar viel mijn oog op de koptitel van de voorpagina van de lokale courant: 'Bakermat Nederlands voetbal'.
Nou weet ik dat Noordwijk zich met recht mag presenteren als sportgemeente van Nederland. En dat Gerben van Duin, de wethouder aldaar met sport in de portefeuille, een beetje chauvinisme niet schuwt als het gaat om de mooie prestaties van sporters uit zijn gemeente.
 
Maar volgens het landelijke dagblad NRC zou op een kronkelige bosweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout al in 1789 een bal hebben gerold die met de voet werd gespeeld. Preciezer, er was een treffen tussen twee teams met als inzet de bal vanaf het midden aan de andere kant van de 4 km lange weg te krijgen.
 
Tot nu toe was 1886 altijd aangehouden als jaar waarin de eerste voetbalwedstrijd van ons land heeft plaatsgevonden. Dat dit bijna een eeuw eerder al plaats greep is dus oprecht nieuws.
 
Per 1 januari as gaan Noordwijk en Noordwijkerhout op in één gemeente. Ik hoorde dat het nog geen uitgemaakte zaak is in welke plaats het college gaat zetelen. Ik zie wel een aardige wedstrijd voor me tussen de huidige colleges om deze vraag nog dit jaar te beantwoorden. Laat de bal maar rollen!
Reacties (1)

Oegstgeest heeft er weer drie nieuwe Nederlanders bij. Twee Britten en een Columbiaan zijn gisteren genaturaliseerd op het gemeentehuis. Ze bleken al goed inburgerd en wonen ook al enige tijd in onze gemeente.

De Nederlandse familie van de Colombiaanse jongeman was zo attent om de naturalisatie te bekronen met Hollandse lekkernijen, waaronder hagelslag en kruidnoten. Sinterklaas is weer vroeg dit jaar!

Reacties (1)
Haring, Hutspot, Wittebrood
Daar komen de geuzen, daar komen de geuzen
Haring, Hutspot, Wittebrood
Daar komen de geuzen al in de boot
 
Dit geuzenlied en andere zangstukken kwamen vanmiddag uit duizenden kelen tijdens de minikoraal ter gelegenheid van de viering van Leidens ontzet. De schoolkinderen uit de gehele Leidse regio kwamen voor het 26e jaar bij elkaar. Zo zag ik leerlingen van De Vogels uit Poelgeest die enthousiast meedeinden op de vertolking van  'La, la, la Leiden' door Jochem Myjer.
De schoenen van de lokale cabaratier waren voor de gelegenheid voorzien van Leidse Sleutels. Maar de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, spande wat mij betreft de kokosmakroon met zijn gebreide Drieoktobertrui.
Reacties (3)

De oudste nederzetting in Oegstgeest is gelegen aan de Oude Rijn. Toen heette het overigens nog geen Oegstgeest. Het lag niet ver van de kustlijn. Resten zijn hier gevonden van een Merovingische nederzetting uit de 6e eeuw na Christus. We waren toen onderdeel van het Frankische Rijk. Ruim 1500 jaar later wordt er weer gebouwd aan de Oude Rijn. Nieuw Rhijngeest heet dit deel van de gemeente.

Waar voorheen dakpannen werden gebakken en bollen werden gekweekt verrijst sinds deze eeuw een nieuwe wijk.

Vanmorgen ging ik er weer een kijkje nemen. Iedere dag zie ik het een beetje fraaier worden. Die oude Franken hadden wel een neus voor mooie plekjes!

 

Reacties (1)

Binnen twee jaar gaat er een Arianeraket de ruimte in met een motorophanging uit Oegstgeest. Dat is het meest kwetsbare onderdeel omdat er bij de lancering enorm veel kracht en hitte op staat. Dat kregen ambtenaren, college- en gemeenteraadsleden vorige week te horen bij een presentatie van Airbus-directeur Arnaud de Jong.

Afbeeldingsresultaat voor raket airbus oegstgeest

Het motorframe wordt momenteel gebouwd in de nieuwe assemblagehal aan de Oude Rijn. Knappe koppen uit de hele wereld werken er aan. Onderdelen worden verscheept vanaf de rivier om uiteindelijk in Frans Guyana in de ruimte geschoten te worden. Dan kijk je toch met een ander idee naar de grote hal aan de Rhijnhofweg.

Reacties (1)

Sjoelen is niet zo maar een spelletje met een paar houten schijven in een bak. Dat bleek me vorige week. Na wat aanwijzingen kreeg ik er behendigheid in. In Oegstgeest wordt al jaren fanatiek gespeeld door een groep van tientallen dames in buurthuis Kratong in de Indische Buurt.

Het is dan ook niet zo gek dat de sjoelbakken na pakweg 20 jaar versleten zijn. Dus ging men op zoek naar nieuw hout. Ik kreeg er lucht van via Mieke Van der Werf-Akkerman. En toen de gemeente gevraagd werd om een aantal goede doelen voor te dragen voor Fonds1818 konden we de dames gelukkig maken.

Ik ben vaker te gast geweest bij de sjoelclub. Naast het spel is er ook ruimte om lief en leed te delen. Veel deelnemers zijn mantelzorger. Zo zorgt het schuiven met de schijven voor de broodnodige ontspanning.

Vorige week was de aftrap van het seizoen met jawel, de nieuwe bakken. Het was even zoeken naar de juiste snelheid. De schijven ging nogal rap door de poort over het verse hout. Maar na een uurtje was ieder gewend en werden regelmatig scores van ver boven de 100 geteld. De dames kunnen weer een paar jaar voor uit.

Reacties (2)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl